Helen Eriksen

Derfor udvikler du hjernen, når du faster

Derfor udvikler du hjernen, når du faster

Én af de bedste gaver du kan give din sunde og konstant udviklende hjerne, er perioder med hjernesund faste og et lavt kalorieindtag.

For blot 20 år siden troede man, at hjernens kapacitet var begrænset til de celler, vi er født med. At man havde en hjerne med et bestemt antal nerveceller, som forblev konstant livet igennem. Siden har forskningen gjort os klogere, og i dag er der enighed om, at menneskets hjerne udvikler sig hele livet – hvis vi vel at mærke giver den mulighed for det. Hjernens fortræffeligheder er dybt fascinerende. Samtidig er det inspirerende at sætte sig ind i det kæmpe udviklingspotentiale, som kan gå til spilde, når vi ikke giver hjernen de bedste forudsætninger for udvikling.

Vil man ”fodre” sin hjerne med næring er kroppens udskillelse af det helt særlige protein, BDNF, meget vigtig. Det står for ’brain-derived neurotrophic factor’ og er dét protein, der giver hjernen sin neuroplasticitet – sin evne til at udvikle sig, danne nye nervebaner og neurale netværk. BDNF beskytter eksisterende neuroner og er med til at danne nye synapser, som forbinder nerveceller og neuroner. Og lige præcis forbindelsen mellem synapserne er vigtige for vores evne til at associere og tænke kreativt.

Der er en række forhold, som er afgørende for, at kroppen øger sin produktion BDNF. Det gør den, når du opretholde fokuseret opmærksomhed på dét, du er i færd med, når du bliver intellektuelt udfordret og stimuleret, når du mediterer, faster og holder dit kalorieindtag 20-30 procent under det daglige niveau. 

Èn af grundene til, at jeg stortrives, når jeg holder mine fastekurser er, at den direkte sammenhæng mellem faste og kognitiv udvikling er en glædelig overraskelse for mange. Samtidig er det ofte en god nyhed, at der ikke skal mange dages faste til at gøre underværker.

Når vi faster, sker der dét, at kroppen efter bare 3 dage har brugt leverens sukkerdepoter. Derfor går den i gang med at omdanne kroppens fedtdepoter til energi, som har den positive sidegevinst, at den, samtidigt  begynder at danne et stykke kemi, som hedder keton. Keton bliver i den lidt nørdede afdeling kaldt for hydroxybutyrate, der fungerer som et meget effektivt og udviklende brændstof for hjernen.  

Faste får på denne måde hjernen til at skifte fra at køre på glykose som brændstof til at køre på de kognitivt udviklende ketoner. Dermed reducerer kroppen samtidig sin afhængighed af sukkerdepoter, og vi behøver ikke længere forbruge aminosyrerne, som er vigtige i forhold til muskelopbygning og vedligeholdelse af muskelvæv.

I en undersøgelse fra 2009 lod tyske forskere en gruppe ældre reducere deres kalorieindtag med 30 procent. Konklusionen efter tre måneder var en markant forbedring af de ældres hukommelsesfunktioner.

Der bliver forsket meget i fastens betydning og konstant bliver forskerne overrasket. Udover fastens evne til at skrue op for kroppens produktion af proteinet BDNF og betydningen for hjernens udvikling, er det nu påvist, hvordan faste virker livsforlængende, blodnedsættende, reducerer risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes 2 og de mest hyppige kræftformer som bryst-, tarm og prostatakræft.

Hvis du har lyst kan du læse mere om mit fastekursus her.

Kærlig hilsen
Helen

Facebook
LinkedIn
cropped-0161_B-kopi.jpg
Forespørg uforpligtende på Helen Eriksens foredrag, kurser og rådgivning

Du er altid velkommen til at kontakte mig direkte via formularen vedr. mine kursus- og temadage.