Helen Eriksen

Vores dygtige offentlige ledere fortjener mere tid til kerneopgaven

I midten af januar kom regeringen med et nyt udspil til bedre offentlig ledelse: Kvaliteten af de offentlige lederuddannelser skal kigges efter i sømmene, der skal etableres et ’rejsehold’, som kan rykke ud, når trivselstallene halter, og så skal der udarbejdes særlige lederkompetenceprofiler for blot at nævne tre af de i alt 22 initiativer i regeringens nye udspil. Du kan finde de 22 initiativer via linket her.

Det er selvfølgelig rigtig fint, at regeringen sætter fokus på kvaliteten af ledelsen i den offentlige sektor, men jeg hæfter mig alligevel ved, at de 22 initiativer ikke for alvor er med til at give vores offentlige ledere dét, min erfaringer fortæller mig de har allermest brug for – nemlig mere tid til og bedre muligheder for at udøve involverende, empatisk og trivselsskabende personaleledelse.

Som underviser på en offentlig lederuddannelse hos CBS og via min egen Trivselscoach-uddannelse får jeg gang på gang bekræftet, hvor dedikerede, dygtige, loyale og arbejdsomme offentlige ledere vi har i Danmark – men jeg ser samtidig en gruppe af offentlige ledere, som føler sig enormt pressede, fordi de savner tid til personaleledelse. Der er tale om ledere, som bl.a. på grund af de kolossale dokumentations-, registrerings- og effektiviseringskrav, udbredt bureaukratisering og nedskæringer med hensyn til varme hænder ikke har mulighed for at være lige så involverende, anerkendende og empatiske i deres lederskab, som de ønsker og føler sig fagligt forpligtet til.

Spørger du mig, er det ikke vores ledere, som skal ’fikses’ med 22 nye initiativer fra regeringen, men derimod de vilkår, rammer og strukturer, vi giver dem at lede i.

I efteråret 2018 foretog FTFa en medlemsundersøgelse blandt 700 offentlige ledere, som viser, at godt hver fjerde leder savner balance mellem de krav, de mødes med, og de ressourcer, de har til rådighed.

Mere tid til kerneopgaven
Selvfølgelig kan man fra politisk hold ikke ændre alt på én gang og lige nu, og indtil andet sker i forhold til de strukturelle vilkår og rammer, kan det for ledere og medarbejdere derfor handle om at få det bedste ud af de nuværende vilkår og om at blive bevidste om, at det ikke er dem, der er noget i vejen med, når de føler, at der er alt for lidt tid til kerneydelsen.

Selvom det ikke altid vil være nogen nem opgave, kan det for at holde det større formål for øje være en god idé med jævne mellemrum, både individuelt og som team, at stille sig selv og hinanden spørgsmålet ”Skaber jeg/Skaber vi trivsel, og vokser jeg/vokser vi af måden, jeg/vi giver på?

På denne måde kan vi nemlig give os selv og hinanden en håndsrækning i retning af at løfte os bevidstgørende ud af drifts-mode og give os selv muligheden for at tænke i retning af øget trivsel og mere tid til kerneopgaven. I retning af det, som giver mening.

Vigtig politisk diskussion
Og alt imens vi som ledere og medarbejdere gør dette så godt, vi overhovedet kan, ønsker jeg mig en generel erhvervspolitisk diskussion af vilkårene, rammerne og strukturerne på de offentlige arbejdspladser. For det grænser til det direkte urimelige, når det fra politisk hold kræves af vores dygtige offentlige ledere, at de skal mestre det involverende, empatiske og relationelle lederskab, mens de på den anden side bliver underlagt stadigt stigende effektiviserings- og dokumentationskrav, udbredt bureaukratisering og nedskæringer. Sat på spidsen kan man sige, at regeringens 22 initiativer – trods de bedste intentioner – blot vil føre til endnu mere dokumentation og endnu mindre tid til kerneopgaven.

Med udgangspunkt i trivselsforskningen skal vi stille det vigtige spørgsmål, om ikke der findes en anden måde at strukturere vores offentlige organisationer på, så de giver meget mere plads til kerneopgaven og mindre plads til dokumentation, effektivisering, bureaukratisering og nedskæringer med hensyn til varme hænder.

________________________

Trivsel i praksis – vil du vide mere?
Hvis du har lyst til at vide mere om, hvad der skaber trivsel i praksis, afholder jeg igen i år, her i foråret med start sidst i marts, min Trivselscoach-uddannelse for ledere, organisationskonsulenter, TR og andre, der generelt er interesseret i at skabe trivsel og et godt arbejdsmiljø. Det intensive Trivselscoach-forløb giver dig viden om den nyeste forskning på de forskellige trivselsrelaterede områder og kendskab til konkrete værktøjer af stor praktisk nytteværdi i forhold til reduceret sygefravær, sundere psykisk arbejdsmiljø, øget arbejdsglæde, styrket motivation, bedre sundhed og god livskvalitet i det hele taget.

Du kan læse mere om uddannelsen her.

Uddannelsen udbydes også til efteråret for anden gang i Schweiz, hvor den afvikles på tysk med engelsk oversættelse.

Facebook
LinkedIn
cropped-0161_B-kopi.jpg
Forespørg uforpligtende på Helen Eriksens foredrag, kurser og rådgivning

Du er altid velkommen til at kontakte mig direkte via formularen vedr. mine kursus- og temadage.

Få 10 råd til mere trivsel

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag samtidig mine 10 gode råd til mere trivsel, mening og sammenhæng – sammen med din personlige trivselsstrategi.